E. Jurinová: Daňové prázdniny si zaslúžia všetci podnikatelia

16.04.2013 Bratislava

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenské hospodárstvo - to nie sú len veľké investície. Na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu o nezamestnanosti to vládnemu Smeru pripomína podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová. Podľa nej vládu zaujímajú len mediálne atraktívne veľké projekty, bez ohľadu na ich cenu a reálny dopad pre našich občanov.

"Aj 55.000 eur na hlavu je pre vládnu stranu dobrá cena v okrese, kde si potrebuje udržiavať popularitu. To, že či to má reálny dopad na zlepšenie dlhodobej situácie na trhu práce je jedno. To, či tie prostriedky nemohli byť použité efektívnejšie, je vláde podľa všetkého taktiež jedno. Teším sa z každého nového pracovného miesta, len je úplne legitímne sa opýtať, či toto je najlepší spôsob využitia finančných prostriedkov," tvrdí Jurinová.

Tá pripomína, že v mnohých regiónoch Slovenska žiadne veľké investície nenájdeme. Nájdeme tam však tisíce malých podnikateľov, ktorí sa snažia vyžiť z vlastnej práce. "Vláda akoby na nich zabudla. Dôrazne žiadam vládu, aby začala myslieť aj na túto skupinu zamestnávateľov a zamestnancov. Poďme reálne diskutovať o tom, ako znížiť ich daňové zaťažene či cenu práce. Prečo majiteľ malej pekárne v Tvrdošíne, ktorý zažíva dočasný prepad zákaziek, nemôže dostať daňové prázdniny, alebo inú podporu, podobne ako obrie zahraničné firmy? Prečo nie drobní hospodáriaci roľníci, prečo nie celá rodina, ktorá pracuje sama na seba? Všetci podnikatelia si zaslúžia daňové prázdniny," myslí si Jurinová.

V konsolidácii čakala od vlády viac

Poslancov vládneho Smeru vyzýva k diskusii o tom, ako znížiť ich daňové zaťaženie, či cenu práce. "Samozrejme, toto je komplikovaná debata, ale povinnosť znižovať ich administratívne zaťaženie by mala byť samozrejmosťou. Zrušiť zbytočné byrokratické zákony nestojí nič okrem snahy vlády. Už rok počúvame o tom, že dôjde k radikálnemu zlepšeniu podnikateľského prostredia, výstupy však zatiaľ žiadne nevidíme," dodáva Jurinová.

Vláda si dala pred rokom za cieľ konsolidovať verejné financie – cieľ, ktorý mal vo všeobecnosti podporu všetkých strán politického spektra. Podpredsedníčka parlamentu však od vlády, ktorá v kampani toľko hovorila o istotách čakala, že to urobí spôsobom, ktorý postihne menej najzraniteľnejšie skupiny. "V prvom rade sa jedná o zrušenie dohôd, ktoré vykonali doslova masaker v zamestnanosti ľudí, ktorí budú mať najväčšie problémy si nájsť novú prácu. Spolu s týmto opatrením sa zaviedla vyššia daň pre právnické osoby, zmeny v odvodoch, horší zákonník práce či rad ďalších opatrení byrokratických. Zamestnanci sa dostali medzi dve veľmi nepríjemne mlynské kolesá. Ich súčasné pracovné úväzky sa stávajú nákladnými a šanca, že vzniknú nové miesta je momentálne minimálna," tvrdí Jurinová.

Podpredsedníčka parlamentu pripomína, že celosvetovou ekonomickou krízou netrpia všetky krajiny rovnako. Tie, ktoré kríza tak nepostihla, spája okrem iného kvalitná práca s aktívnymi politikami trhu práce. "Aj vládni poslanci schválili veľmi rozpačitú novelu tejto oblasti na minulej schôdzi. Namiesto inovatívnych nástrojov, ktoré vidíme v zahraničí, však presunuli moc do rúk okresných politických štruktúr a väčšinu príspevkov, vrátene tých pre najzraniteľnejšiu skupinu – zdravotne postihnutých, osekali. Práve takéto opatrenia pritom mohli tejto oblasti veľmi pomôcť. Žiaľ, vymyslieť dobrý program na podporu zamestnávania v malých a stredných firmách je ťažšie, ako nasypať milióny do obrích investícií," uzavrela Jurinová.
 

Vyberte región